петак, 14. децембар 2012.

КУЛТУРНА ДОГАЂАЊА (2012.2013.2014.2015.2016.)



 Тамо? И назад?

              Сваки успех наших ученика нас обрадује. Некима од њих је то пошло за руком више пута, али  једна ученица се нарочито истиче, то је  Софија Димитријевић
              У пријатној атмосфери је 26. маја 2016. год. у својој школи промовисала је први роман за децу и одрасле "Тамо? И натраг?"  Уз помоћ својих другарица, породице и своје наставнице Тање Ђорђевић приближила нам је, као аутор на аутентичан начин, теме и поруке свог дела. Зрело, одмерено и писмено читала нам је одломке из своје књиге.                 
             Публика је помно пратила сва догађања, балет, музику, казивања и песму коју је отпевала њена сестра Наталија.   
            Надамо се да ће се Софија вратити у своју школу једнога дана као писац који ће можда неком другом малом ђаку пренети искру коју носи са собом.




 

"Марко Краљевић и његова браћа"
у нашој школи


            Поново нас је гостовањем у нашој школи обрадовао писац Слободан Станишић. Као једна од активности изложбе Штампана реч Градска библиотека Владислав Петковић Дис  уприличила је гостовање 23. фебруара 2016. год. у свечаној сали школе.




             Писац је промовисао 8 нових издања књига из едиције  "Деца читају српску историју" издату у ИП "Пчелица". Сусрету су присуствовали ученици 5/1, 5/2 и 6/3 одељења, као и наставници Оливера Крупеж, Мирјана Маринковић, Бранислав Бокић и Милка Јовановић. 


              Ученице Ана Петковић, Милица Томовић и Милица Савић из 7/1 говориле су кратке цртице из живота великана и славног јунака не само Срба, већ и Бугара и Македонаца. Библиотекар школе припремио је презентацију приказа дела из других уметности која су била надахнута племенитим делима Марка Краљевића и препоручила филм о њему.  Подсетили смо се неких од наслова песама из циклуса народних песама о Марку Краљевићу.

                Станишић је на примерен и занимљив начин дочарао деци лик и дело славног јунака. Представио га је као племенитог човека кога красе храброст, племенитост и јунаштво. 


          Као илустратор скицирао нам је на шаљив начин  браћу краљеве Драгутина и Милутина. Најавио је и роман о Марку Краљевићу који тренутно ствара и надамо се да ће промоција новог дела бити и у нашој школи. 







"Дечја недеља" у добром друштву


           Поводом обележавања Дечје недеље нашу школу посетили су у петак, 2. 10. 2015. год. писци за децу Тоде Николетић и Бошко Ломовић. 


             У шаљивом обраћању пуног поштовања за публику писци су нам се представили са најновијим књигама. Како и сам писац рече, књизи Бошка Ломовића обрадовали су се и учитељи јер нова књига говори и о дужностима ("Буквар дечјих дужности"). Након Ршумових права, ево и дужности, напокон. Свечана сала школе  била је попуњена до последњег места, 6 одељења ученика трећег и четвртог разреда уживали су у једночасовном дружењу.

              Сарадња са Домом културе је традиционално успешна и захваљујући томе имали смо прилику за виђање са ова два изванредна ствараоца за децу.



Гостовање младог писца
Данијела Ћоровића

       Нашу школу посетио је млади писац за тинејџере Данијел Ћоровић. На часу српског језика у 8/3 , 3. априла 2015. год. промовисао је свој нови роман "Асфалт прекоморац". Као вршњак тинејџера за које пише успешно је представио своје ново дело. У томе му је помогао Баћко Букумировић који је говорио одломке из најновијег романа. 
      Данијел је рођен 2000. год. у Ужицу и ствара од најранијег доба. Његове "Поштареве приче" биле су номиноване за дечју књигу године на 56. Међународном сајму књига.  Издвајамо "Црвено светло", урнебесну комедију на тему школских предмета. "Жуто светло"говори духовито о школском, породичном и ширем окружењу.       
   

      Свакако  препоручујемо да се ближе упознате са надареним писцем и његовим делима.   Захваљујемо се Дому културе Чачак који је уприличио овај сусрет! 


"Свет је бољи"


        Своју нову збирку песама за децу "Свет је бољи" представио нам је млади песник Никола Стојановић. Деца су уживала у песмама "Једна је мајка", "Чему служи нос", "Дао сам гол", "Мобилни", "Топла грудва" и друге. 

Ученици првог и другог разреда у дружењу са песником
Млади песник Никола Стојановић на песничком сусрету 18.2.2015.




 

"Деца читају српску историју"


                Поводом издавања ове едиције наши ђаци су имали част да у својој школи угосте писца и песника за децу Слободана Станишића. У свечаној сали школе 23.12.2014. год. представљене су нам књиге које су и награђене на протеклом Сајму књига. Активност је реализована  захваљујући сарадњи са Градском библиотеком "Владислав Петковић Дис".
Слободан Станишић је на занимљив начин говорио о српској историји


 
ПОБЕДИЛИ "НАШИ КОРАЦИ"

        Лист ученика ОШ"Милица Павловић" Чачак "НАШИ КОРАЦИ" проглашен је за најуспешнији основношколски лист на четвртом Сајму школског издаваштва у категорији основних школа.  
        Честитамо ученицима, члановима новинарске секције коју води проф. Маријана Трифуновић која је и уредник награђеног броја из јуна 2014.
   О Сајму и награђенима можете прочитати опширнији текст објављен 8. децембра 2014. на страници Школске управе Чачак
         



"СКРИВЕНО БЛАГО"

            Песник и писац Дарко Главаш био је гост наше школе 4.12.2014. год.  На забаван начин представио је своју нову књигу "Скривено благо" у свечаној сали школе за триста ученика млађих разреда. Презентација је интерактивна уз организовање квиза и најбољи учесник је награђен књигом.

Песник Дарако Главаш у друштву ученика наше школе



          У књизи су описана народна веровања и народне умотворине. Одговори на сва питања из књиге налазе се на мапи скривеног блага која се налази као прилог у корицама. Откријте скривено (народно) благо.




Поново ради биоскоп
"Биоскопче"
      "Биоскопче" наставља са радом и овог септембра 2014.       Педагог школе, Јована Јовановић и вероучитељ Милош Живановић реализују ову активност, бирају филмове и креирају плакате и карте за пројекције. 
        Сваке друге среде  састају се "биоскопчани" и уживају у филмовима, понекад и по осамдесет ученика буде на пројекцији. Ученички парламент је предложио и Тим за заштиту ученика од насиља  подржао ову идеју за коју се показало да је пун погодак. 
          Препоручујемо дружење сваке друге среде.


Један од првих плаката



 Опера за децу "Чаробна фрула"
     Пет одељења наше школе гледали су  јединствену оперу за децу "Чаробна фрула" В.А.Моцарта по преуређеном либрету у извођењу театра "Маг" из Београда, 30. маја  у сали Дома ученика. Сјани костими и декор сцене очарали су публику. Чувене арије су биле још занимљивије јер су извођене на српском језику, а слушали смо гласове познатих оперских певача са матрице. Диван доживљај!







И опет песник  у  школи

             Велика нам је част да смо у госима имали песника као што је Благоје Баковић који је објавио преко 50 књига и који је носилац многих престижних награда. 
Организовали смо два сусрета 6. маја 2014. год. са ученицима млађих разреда на којима је промовисао књиге за децу "Кад порастем бићу Тесла" и "Кад порастем бићу Ноле".

Благоје Баковић у 
школској библиотеци




Песник  у  школи

              Промоција књиге "Љубав из вртића" организована је за ђаке наше школе 16. марта 2014. год. у присуству песника за децу Мирослава Кокошара. Сусрет су обележиле лепе песме, занимљива питања и добро дружење. Дођите нам опет!


Мирослав Кокошар у свечаној сали наше школе

 
"Чаробна књига" 

               Позоришну представу "Чаробна књига" извели су глумци театра "Додир" из Београда, у Свечаној сали школе, 28. новембра 2013. год. Аутор текста, писаног у стиху,  је Драган Петровић Суреп који је и режирао представу.

Одбегли ликови из бајки: Капетан Кука, Пинокио 
и Веца вештица из Ивице и Марице







Путници доброг расположења у "Стихобусу"

STIHOBUS

Бошко Ломовић, Дејан Томић, Оливера Цупаћ, Теодора Ћендић, Марина Савић, Немања Мићовић, Рада Пауновић, Баћко  Букумировић, Миладин Вукосављевић, Јевђеније Јулијан Димитријевић и многи други


Књижевници Оливера Цупаћ и Бошко Ломовић у школској библиотеци

Допутовали су 18. априла у нашу школу

заједно са гостима из Градске библиотеке.

Станица ОШ"Милица Павловић".

"Стихобус" у свечаној сали школе
Директорка Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис" Даница Оташевић наградила је нашег најбољег рецитатора Луку Ћубовића
Ученици су имали прилику да чују гусле као део промоције
 "Антологије гусларских песама" 
коју је приредио Драган Томић





 

Промоција збирке песама за децу

ДЕЦИ  НА  ДАР

 Нашу школу посетила је песникиња Славка Балтезаревић. Ученицима првог и другог разреда представила је збирку песама "Деци на дар". Стихове песама говориле су ученице трећег разреда Ђурђа Срдановић, Теодора Антонијевић и Милица Богдановић. Библиотекарка Биљана Лукић упознала је присутне са стваралачким опусом песникиње. Захваљујемо се и професорки информатике Ивани Томић на техничкој подршци.


Славка  Балтезаревић

Рођена је у Чачку 1932. године. Била је ђак наше школе. Поезијом се бави од раних школских дана . Објавила је 11 књига. Члан је Удружења књижевника Србије. Бави се и сликарством. Живи и ствара у Београду.

 


Промоција романа године Свракин сат

 

У галерији Народног музеја у Чачку, 11.фебруара 2013. год. ученици четвртог разреда са учитељицом Мајом Кораксић и школским библиотекаром били су учесници на промоцији романа за децу "Свракин сат" Гордане Тимотијевић. Сусрет је организовала Градска библиотека "Владислав Петковић Дис" и издавачко предузеће "Пчелица" из Чачка. Глума, песма и казивање одломака увеселили су сусрет са књижевницом . Ученици су са пуно пажње пратили излагање књижевнице и поставили јој много питања што је сусрет учинило занимљивијим. Најважније је да су ученици мотивисани да прочитају и остала дела које је написала Гордана Тимотијевић.


Књижевница Гордана Тимотијевић

Библиотекарке дечјег одељења Градске библиотеке
 Маја и Јелена са представником "Пчелице"


 
Сташа Петковић, ученица  IV/5, без треме пред наступ

 

 

 ПРИСУСТВОВАЛИ СМО  

СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ

ОДРЖАНОЈ У САВА ЦЕНТРУ,  25.1.2013.ГОД.
У БЕОГРАДУ

 















  "Божићна прича"

 У школи је премијерно изведена представа "Божићна прича" коју су припремили ученици III/2 и IV/2 са својим учитељицама Горицом Ђоковић и Анђелком Томовић. На деци близак начин представљени су сви помало заборављени обичаји којима се обележава Божић. У свечаној сали ученици су заблистали и уложен труд учитељица и ученика исплатио се судећи по аплаузима многобројне публике.

 


„Луткарски кловнови“

   Поводом обележавања Дечје недеље у октобру је одржана позоришна представа „Луткарски кловнови“ за ученике 3. и 4. разреда у свечаној сали наше школе.



 

 

                  


               Почетком новембра, Народна банка Србије и Градска библиотека организовале су у сарадњи са школским библиотекаром радионице за ученике петог разреда (25 ученика) „Знамените личности на новчаницама“ и за ученике осмог разреда (23 ученика) „Мој буџет и ја“.

 






"ВРЕМЕ ЈЕ ЗА БАЈКЕ"


             Гиги Јевђенијевић, наш суграђанин и глумац, извео је монодраму "Време је за бајке" у Свечаној сали школе, почетком децембра, 2012 год. ученици првог разреда слушали су неке од најпознатијих бајки и учествовали у извођењу. Ово је један од начина да деци приближимо лепу књижевност и изградимо љубав према читању.