уторак, 11. март 2014.

УГЛЕДНИ ЧАСОВИ И АКТИВНОСТИ

Religion in English


Ogledni čas Major World Religions with a Focus on Christianity, u realizaciji Miloša Živanovića, Đorđa Čolovića i Katarine Dramlićanin, održan je u dva navrata: u sredu, 30.11. za učenike VII i VIII razreda plave smene i u sredu, 7.12. za učenike istog uzrasta iz crvene smene.
Primarni cilj prvog dela časa bio je da učenici na engleskom jeziku ovladaju osnovnim informacijama o pet najvećih svetskih religija (hrišćanstvo, islam, hinduizam, judaizam, i budizam), njihovim počecima, karakteristikama, sličnostima i razlikama.
Fokusirajući se potom na hrišćanstvo, istaknute su sličnosti i razlike između tri postojeće denominacije – pravoslavlja, katoličanstva i protestantizma.
Stavljajući na kraju u žižu arhitekturu pravoslavnih crkava, pažnja je usmerena na osnovne karakteristike i varijacije kod eksterijera i enterijera.
Nastavnici su svojim PowerPoint prezentacijama i prigodnim vizuelnim materijalom učenicima približili tematiku, dodatno ih motivisali, i omogućili sticanje i proširivanje znanja koje je deo opšte kulture obrazovanog pojedinca.
Kroz dvosmernu komunikaciju na engleskom jeziku i akademski ton, nastavnici i učenici razmenjivali su informacije i zajednički ostvarili cilj.
Na samom kraju, učenici su u paru i / ili u grupi kroz raznovrsne interaktivne zadatke sumirali sadržaje i zaokružili celinu.
Prisutne kolege pohvalno su se izrazile u pogledu svega što je ovom prilikom ostvareno.
Posebno treba istaći znanje i sposobnosti prisutnih učenika kako u pogledu materije tako i u pogledu engleskog jezika.


Katarina Dramlićanin,
Miloš Živanović,

Đorđe Čolović

(Не)испричане приче

            Књижевно вече у оквиру пројекта „Завичајни писци у оку професора“, посвећено стваралаштву књижевнице Маје Илић Тимотијевић, одржано је у ОШ „Милица Павловић“ Чачак у среду, 30. новембра 2016. године. У свечаној сали школе о делима ауторке говориле су проф. српског језика Тања Ђорђевић и Биљана Лукић, школски библиотекар. Представиле су две збирке прича: „Прича о једрењаку“ и „Причам ти причу“. 
Вече је употпунила својим наступом проф. музичке културе Виолета Славковић која је извела неколико композиција на клавиру. Сама ауторка казивала је стихове и оживела песме из збирке „Спавај драги“. 
Професори ове школе подржавају идеју о ближем упознавању стваралаштва завичајних писаца с тога редовно учествују у оваквим активностима  употпуњујући културну понуду града Чачка.

                                 
"Вече руске поезије и музике"

                У ОШ "Милица Павловић" 9. новембра 2016. год. одржано је вече поезије и музике из Русије. Вече је део програма Подружницe Друштва за српски језик и књижевност Моравичког округа, а реализовала га је проф. др Оливера Крупеж уз подршку пколског библиотекара Биљане Лукић.
             Учествовали су наставници српског језика основних и средњих школа, а наступили су и ученици из ОШ"Танаско Рајић", "Др Драгиша Мишовић" и "Милица Павловић".

             Атмосферу су употпунили наступи хора "Вазнесењски" и оркестра "Абрашевић", као и приказивање одломка из документарног филма Никите Михалкова "Отац".

          

Сања Перовановић (Медицинска  школа) и Наташа Турунташ (ОШ "Танаско Рајић")

Бојана Никшић и Маријана Трифуновић (ОШ"Милица Павловић")

Богдан Пауновић (ОШ "Др Драгиша Мишовић")

Др Оливера Крупеж (ОШ"Милица Павловић")

Ана Ђеровић (ОШ "Степа Степановић")



Медијима се обратила у име домаћина Оливера Крупеж .
                                      Договорено је да овакви сусрети буду традиција.



Изложба „Минијатура на зрну грашка"

                     Ученици наше школе посетили су 3.10.2016. године, са наставницом Бојаном Никшић и школским библиотекаром,  изложбу минијатурне књиге аутора др Дејана Вукићевића. Изложба је постављена у позајмном одељењу Градске библиотеке у сарадњи са Народном библиотеком Србије из чијих посебних фондова потиче збирка минијатурне књиге, микро издања књига (микробиблона, беба, патуљка или књиге лилипута, како их још зову) граничних димензија 100x100х100mm.

Изложена је и збирка минијатурних књига и из наше Градске библиотеке


  Књиге су изазвале велико интересовање због необичног 
формата и ученици су са пажњом разгледали поставку.
 

Европски дан језика

                   Обележен је  „Европски дан језика“,  26.9.2916. год. у свечаној сали школе,  извођењем низ радионица чији су реализатори ученици млађих и старијих разреда, а у сарадњи са стручним већима за стране  језике, српски језик, вероучитељима
  и школским библиотекаром.



                 Ученици су решавали истраживачке задатке, вежбали су перцепцију и проверавали знања из страних језика. Са вероучитељима су тражили значења имена , а посетили су изложбу књига из школске библиотеке написаним на енглеском језику.                 
                Изузетна посећеност и жива атмосфера обележили су време трајања радионица.




"Моћ науке"
         
                     Још један веома занимљив дан у нашој школи. Стручна већа за биологију, хемију и физику, организовали су 21. септембра 2016. године изузетно занимљиву активност у којој су учествовали мали научници из наше школе. Приказали су нам појаве и процесе у природи и науци уз објашњења и практичан рад.





Међународни песнички караван

                 Завичајни писци за децу и одрасле из наше лепе Србије и из иностранства представили су се ученицима 3 одељења петог, седмог и осмог  разреда у свечаној сали школе, 21. септембра у склопу манифестације " Мрчајевачки песнички сусрети".  (Књижевно друштво Мрчајевци, Књижевни клуб  „Драгослав Грбић“ Чачак, Књижевно друштво  " Запис" из Горњег Милановца).
Жегож Латушински  лауреат,  добитник награде "Повеља Мораве"  и Војћек Каљишевски
 

               Ученици су имали прилику да чују поезију десетак песника и два песника су говорила на свом матерњем,  пољском језику, што су наши ђаци са посебном пажњом одслушали.  
                 Уживали смо у једночасовном дружењу и договорили смо наставак сарадње.



Изложба Дневник читања

     У четвртак, 9. јуна 2016. год. у простору медијатеке проф. Оливера Крупеж уз асистенцију школског библиотекара Биљане Лукић, а у сарадњи са  и проф. Бојаном Шишовић оранизовала је изложбу дневника читања који су водили ученици у току петог разреда

    Ученици су своје дневнике дали на увид наставници која је својим описним коментарима проценила успешност задатка и труд уложен у исписивање. За дату активност наставник је одабрао 12 угледних дневника. 

Затим смо се сви заједно подсетили кроз презентацију који су захтеви постављени пред почетак писања у вези са садржином и формом писања. 

Одредили смо чланове комисије састављене од три ученика и присутне проф. Маријане Трифуновић која су помно разгледали све дневнике који су били изложени као најбољи. Тајним гласањем је изабран најугледнији дневник , а њен писац, Сара из 5-1 која је награђена књигом за уложен труд

          На крају часа ученици су попунили анкету као вид евалуације ове активности кроз коју смо могли закључити да је ученицима прилично тешко пало читање "са оловком у руци", али ову активност процењују као корисну. 







Свети Сава поново међу нама

У свечаној сали наше школе 6. маја 2016. год. проф. српског језика Оливера Крупеж организовала је заједнички час одељења V1 и  VI1. Тема часа је била посвећена Светом Сави.
Ученици су гледали снимак представе Свети Сава у нашој кући, према тексту Данијеле Ковачевић Микић, коју смо премијерно гледали за Савиндан. Веома је важно да деца виде труд  и стваралаштво својих вршњака јер је то и мотив за учешће у неким будућим представама, а и јединствена прилика за промовисање напорног рада и труда ученика и наставника. 
 
Наставник је скренуо пажњу на активно гледање, ученици су бележили поједине податаке у своје бележнице ради каснијих активности. Након представе уследио је квиз који је подстакао такмичарски дух и подигло радну атмосферу на часу.
Наставник је успешно водио дискусију и сам квиз. На часу је асистирала проф. информатике Милка Главоњић, а присутне су биле проф. српског језика Бојана Никшић и школски библиотекар Биљана Лукић.


Предавање о рециклажи

     Рециклажа, одлагање смећа, рационална потрошња енергије, одрживи развој...





Окружно такмичење у лепом говору

              У ОШ"Милица Павловић" Чачак, 23. априла 2016. одржано је такмичење у лепом говору. По први пут је наша школа била домаћин овог такмичења са дугом традицијом које организују "Пријатељи деце Србије". Око шездесет такмичара је учествовало у такмичењу.
Такмичари из Чачка, Гуче, Горњег Милановца и Лучана
Жири за млађе разреде

Маша Шиљковић, најмлађи победник
Победници у свим узрасним групама са својим наставницима


На овој смотри лепе речи ученици наше школе освојили су две прве награде.

Име и презиме ученика
Име и презиме ментора
Прва узрасна група - ученици 1. и 2. разреда
Маша Шиљковић
Лела Петровић
Четврта узрасна група - ученици 7. и 8. разреда
Софија Димитријевић
Тања Ђорђевић




ЧАС ВЕРОНАУКЕ У МАНАСТИРУ ВУЈАН





Ученици IV разреда ОШ ''Милица Павловић'' из Чачка у оквиру Верске наставе посетили су манастир Вујан са учитељицом Катарином Габоровић и вероучитељем Милошeм Живановићем.



Манастир Вујан налази се на обронцима истоимене планине, у селу Прислоница, надомак Чачка. Припада Епархији Жичкој и потиче из 14. века. Наш домаћин тог дана био је игуман манастира, отац Јован Никитовић. Манастирска црква Светог Арханђела Гаврила саграђена је 1805. године и њен задужбинар је Никола Милићевић Луњевица, деда краљице Драге Обреновић. Осим цркве занимљиве грађевине биле су нам звоник кула и камена спомен чесма. Ученици су најпре целивали иконе у цркви, поклонили се вујанском светитељу и упалили свеће. Окрепивши се манастирском водом из камене чесме у дворишту обишли смо манастирско имање на коме се баве земљорадњом и сточарством после чега смо се вратили до цркве и купили сувенире. Уследила је ужина и слободно време које смо провели разгледајући фреске и уживајући у прелепој природи и игри.

Овај излет ће ученицима Веронауке остати у трајном сећању па је жеља свих нас да се овакви излети чешће организују.

Николина Букумировић IV5

Ивана Живковић IV4
 





 "Моје дете полази у школу"

                Поводом предстојећих активности у вези са уписом првака у школу у свечаној сали школе 7. априла 2016. одржано је предавање о припреми деце за полазак у школу.  У име учитеља присутних 60 родитеља поздравила је Светлана Опарница као председник Актива учитеља.               
           Школски психолог Лидија Ћирковић обавестила  је присутне о тестирању, објаснила је  намеру и сврху тестирања. Осврнула се и на емоционалну зрелост и друге карактеристике будућих првака.         

  
           Педагог Драгана Радмилац је припремила презентацију "Моје дете полази у школу" кроз коју смо се заједно подсетили шта су карактеристике деце тог узраста како да родитељи помогну и усмере своју децу  би полазак у школу био за све лакши. 

               Учитељица Анђелка Томовић је навела шта су очекивања учитеља, најчешће заблуде у вези са предзнањем које је потребно и посебно истакла заједнички задатак учитеља и родитеља да дете заволи школу и да са поверењем започну сарадњу. 

                  Затим је уследила поучна представа "Родитељи и деца " коју су извели ученици 3/2. На крају су родитељима подељени проспекти школе и брошура са саветима о припреми за полазак у школу. Учитељице су се захвалиле на посети и пожелеле свима срећу. 



Светски дан књиге за децу

                     На дан рођења великог данског писца Ханса Кристијана Андерсена, 2. априла
у свету се  обележава Светски дан књиге за децу. Обележили смо пригодно овај значајан датум и у нашој школи у петак, 1. априла. 

               Ученици 5/4, 5/6 и 6/7 су представили пројекте које су радили у периоду од једне недеље, а задатак се односио на настављање Андерсенове бајке.  Ученицима је било занимљиво да прате добро познате бајке са измењеним крајем. Све радове су исписали на хамерима уз богате илустрације и слике.  
               Уводну презентацију о животу и раду Ханса Кристијана Андерсена представила је Биљана Лукић, школски библиотекар. Ученици су са вољом урадили своје пројекте, свако се укључио према својим склоностима и способностима. За уложен труд све их је похвалила проф. Бојана Никшић.


Online ...

               Ове године наша школа се прикључила онлајн породици Европе. Кроз разне активности са ученицима и наставницима реализовали смо пет радионица у току онлајн недеље која је трајала од 14. до 20. марта 2016. год. Ове године приоритет је био промоција и приближавање информационих технологија ученицима, наставницима, грађанству уопште.
ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ОНЛАЈН НЕДЕЉЕ

Aktivnosti
Ciljna grupa
Vreme realizacije
Realizatori
Bezbednost na Internetu -Prezentacija izrađena u Prezi alatu
Učenici V i VI razreda
Ponedeljak
14.03.2016.
1245
Milka Glavonjić

Lela Simeunović

Zorica Blagojević

Biljana Lukić

Radojica Čolović
Divlja šuma-zabavna igraonica
IV3
Ponedeljak
14.03.2016.
1710
Prezi-jednostavan program za izradu animacija
Pixlr-online Photoshop
PDF,DOC...konvertori-online programi za prebacivanje iz jednog u drugi format
Zainteresovani učitelji i nastavnici
Utorak
15.03.2016.
1200-1415
Divlja šuma-zabavna igraonica
III1
Sreda
16.03.2016.
1245
Prezi-jednostavan program za izradu animacija
Pixlr-online Photoshop
PDF,DOC...konvertori-online programi za prebacivanje iz jednog u drugi format
Zainteresovani učitelji i nastavnici
Četvrtak
17.03.2016.
1200-1415
Šest šešira i Mapa uma-radionica o „Internetu“ i prezentacija Antologije srpske književnosti i audio knjiga
VII
Petak
18.03.2016.
1200

Прва радионица је реализована са ученицима 5. и 6. разреда и односила се на безбедно коришћење интернета. Презентацију у Прези алату урадила је Милка Главоњић, проф. информатике

Ученици су добро обавештени о опасностима које вребају са инернета, након предавања су дискутовали о томе и наводили примере из праксе.

Посебно занимљива и поучна радионица је одржана за заинтересоване наставнике за коришћење ИКТ.  У два наврата смо упознати са Прези алатом за анимацију и кнверторима за разне врсте докумената, уз примену наученог алата.  

Нисмо изоставили ни најмлађе ученике са којима је реализована радионица "Дивља шума" интерактивна игра за децу што је њима било посебно интересантно. Радионицу је реализовала проф. Милка Главоњић уз асистенцију Зорице Благојевић.

Посебно интересанстна радионица је "Техника шест шешира" и "Мапе ума" које су коришћене у решавању недоумица у вези са коришћењем интернета, у вези са образовањем или тражењем посла или развијањег сопственог посла преко интернета. Радионица је реализована са ученицима седмог разреда. 







У завршном делу активности библиотекар школе је представила неколико аудио књига и пројекат "Антологија српске књижевности" начин претраживања дела и писаца. 

Све активности су реализоване уз асистенцију и присуство професора Леле Симеуновић, Зорице Благојевић, Милке Главоњић и Биљане Лукић.


Школско такмичење у лепом говору
Учесници такмичења у најмлађој узрасној групи
              У среду, 9. марта одржано је школско такмичење у лепом говору за ученике млађих разреда. Текстови су по оцени жирија били оригинални, а учесници успешни. Одабрали су најбоље за даљи ранг такмичења. 
Ово су победници који ће нас представљати на општинској смотри коју традиционално организују "Пријатељи деце".


МИСТЕРИЈА ОКЕАНА


           „Све што један човек може замислити, други људи то могу остварити” мисао је којом се руководио велики сањар, славни француски приповедач, Жил Верн, пишући готово половину својих дела о мору.  
          71% наше планете је скривено у плавој боји океана. Шта то плаветнило крије  (скривене пределе, подводне становнике, понекад опасне, понекад симпатичне, а некад једва голим оком видљиве) и зашто су океани толико важни,  разговарали смо на двојезичној радионици, на српском и енглеском језику, у Омладинском клубу Чачак.
             Имали смо прилику да  упознамо Владимира Ћиријаковића, маст. екотуризма, који нам је на несвакидашњи начин говорио о значају океана и пренео своје искуство о животу и раду у Индонезији.  Преко видео позива у презентацију се укључила и морски биолог Mareike Huhn са индонежанског острва Бали и одговарала на различита питања, посебно о животу ајкула. Хвала им што су ронилачке авантуре подели са нама. 

             Хвала Јелени Ковачевић, из Канцеларије за младе, што нам је омогућила да упознајемо, размењујемо и коментаришемо у виртуелном окружењу.
Ученици одељења 7/4,5,6 и 8/4,5 и наставнице,  Катарина Драмлићанин,проф.енглеског језика  и Биљана Ускоковић,проф.биологије.


Радно и разиграно на часу енглеског језика
 

У свечаној сали школе, 15. 1. 2016. године, одржан је угледни час из енглеског језика у одељењима 2/4 и 2/5. 

Час је реализован низом радионица кроз које су ученици поновили садржаје о називима делова тела, употребних предмета, о животном простору, бројевима и бојама. Изврсне корелације са математиком, комбинаториком, физичком активношћу и музичком културом учиниле су да ученици буду активни субјекти наставе. 

Присутне колегинице Лела Петровић, Гордана Перуничић, Јасмина Милосављевић и Биљана Лукић изнеле су своја позитивна запажања о часу који је својом динамиком  држао пажњу присутнима. Колегиница Катарина Драмлићанин приказала је добар методички приступ у систематизацији наставних садржаја.

Школски библиотекар


 Новогодишње и божићне чаролије у нашој школи  

http://tanjadjordjevic.blogspot.rs/2015/12/blog-post_3.html

Божићна прича из III/1

        У препуној сали гледалаца, 29. децембра 2015. год. заједничко дружење малишана поводом доделе новогодишњих пакетића употпунила је дечја представа Божићна прича, рађена према тексту Добрице Ерића. 
Позоришна прича у режији учитељице Весне Јеротијевић и извођењу ученика одељења трећег један изведена је у духу празничног расположења. Проткана је пригодном музиком што је употпунило доживљај.





             Слободно читај.             
           Читање је слобода                    Читај, слободно!              


             Крајем децембра 2015. год. у организацији школског библиотекара,  постављена је полица са књигама које се могу слободно позајмљивати. Књиге су власништво корисника "отворене" библиотеке, па позајмљене књиге је пожељно вратити. Такође можете оставити и неку своју књигу из личне библиотеке коју нам препоручујете за читање. 
        Акција је намењена родитељима и запосленима у школи и трајаће до краја школске године.

Како су живели наши преци?

У живој атмосфери, 25.12. 2015. ученици 2/1 и 2/3 имали су 4. час посвећен начину живота наших предака. 
Кроз презентацију фотографија и слика старих кућа, огњишта, предмета и посуђа дочаран је живот наших старина. Разговарали су о старим занатима и производима које су занатлије израђивале. Упознали су се са школом како је некада изгледала. 

Уз пригодну етно музику браће Теофиловић, проверили су стечена знања, на овом и претходним часовима, одговарањем на кратка питања. Час је реализовао школски библиотекар уз асистенцију учитељица Светлане Опарнице и Душице Милисављевић.






Јавни час плеса
    На предлог учитеља  у школи је организован јавни час плеса 23. децембра 2015. године у свечаној сали школе. Одражана су четири часа које је реализовала учитељица из продуженог боравка Марина Поповић. 
        Деца су научила прве кораке стандарних и латино-америчких плесова и сви су уживали.

Одасветлости

У среду, 16. децембра имали смо прилику да присуствујемо часу енглеског језика који је организован поводом 2015. године, Међународне године светлости и технологија заснованим на светлости. 
Уз помоћ слика са презентације, објашњењима и разговором, ђаци су сазнали све о светлости из природе. Изузетне корелације са физиком и биологијом приближиле су ученицима и садржаје које нису познавали. 

На крају часа организован је квиз, а ученици и присутне колеге својим ангажовањем показали су да је тема занимљива. Час је реализовала Катарина Драмлићанин, проф. енглеског језика са ученицима из VII6. У плану је одржавање сличних часова истим поводом у још два одељења.       
                                                                                   Биљана Лукић, библиотекар




Gost naše škole: Dejmien Kloz

          Pored brojnih i raznovrsnih resursa koji danas postoje ne samo u nastavi stranih jezika već i u modernoj nastavi uopšte, ljudski resursi su apsolutno nezamenljivi i očigledno je da će tako i ostati.
          Iz tog razloga pozvali smo Dejmijena Kloza, mladog, obrazovanog i poletnog Amerikanca, da kao izvorni govornik bude gost ne samo na časovima stranih jezika već i na drugim časovima: fizike, matematike i istorije, na primer. Učenici imaju jedinstvenu priliku da funkcionalno upotrebe svoje znanje engleskog i nemačkog jezika u realnom kontekstu i u najprirodnijoj mogućoj komunikaciji – sa izvornim govornikom. 


          Dvadeset prvi vek od pojedinca očekuje bavljenje naukom na više nivoa, na više načina, i na više jezika, što svakako doprinosi opštem obrazovanju i mladim naraštajima otvara mnoga vrata – u profesionalnom smislu. Sledstveno, nastojimo da osposobimo svoje učenike da vladaju stranim jezicima ne samo u svakodnevnoj komunikaciji već i u drugim oblastima – svetu nauke, prvenstveno.
          Dejmien je pun poleta i optimizma, izuzetno kulturan, srdačan, neposredan i nadasve široko obrazovan, i na obostrano zadovoljstvo učestvuje u aktivnostima u kojima učestvuju i u istoj meri uživaju učenici, svesni činjenice da im ova nesvakidašnja prilika otvara mogućnosti da primene svoje znanje i sposobnosti u radu sa mladim intelektualcem čiji maternji jezik oni izučavaju kao strani.


          Dejmien je pun reči hvale kako za našu školu tako i za naše učenike, koji su na njega ostavili snažan utisak i stvorili neizbrisiva sećanja.


Katarina Dramlićanin



Visiting Milica Pavlovic Elementary School

Being invited to Milica Pavlovic School was as unexpected as it was a fantastic experience. Coming all the way to Serbia from America and to really be able to make a change for the students here locally gives me great pleasure. I have held presentations at other schools before, but was never as impressed by the manners, the attitude and the positive atmosphere that envelops this school with its own unique spirit that I will never forget. I enjoyed my time with the students and teachers a lot. Many thanks hereby of course go to Katarina Dramlicanin for her outstanding work in the classroom and her valuable ideas for the lessons which really energize the students here to learn English. The friendliness and warm hearted welcome I received at Milica Pavlovic will remain as the best memory of my trip to Serbia. I hope to visit again soon and wish the entire school all the best for the future and their achievements in education. Remain as strong as you are now!


Damian Claus

Damian Claus – our dear guest from the USA

          These days it gives us great pleasure to welcome Damian Claus, a young American who enthusiastically participates in our lessons and provides our pupils with a unique opportunity to communicate with a native speaker.
          Both Damian and pupils enjoy the time spent together in class, eager to share their experiences, talk about and compare their backgrounds, cities, countries, climates, traditions and cultures, as well as their interests and free time activities. 


          Being a very polite and knowledgeable young man, Damian is an invaluable source of good manners, knowledge, and excellent English, of course.
          Since Damian left an everlasting impression on us, we do hope he too will have fond memories of the time spent in our school.

Katarina Dramlićanin 



Посета Дечјем одељењу Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис"
 
 У петак, 20. новембра 2015. год. по лепом и сунчаном времену прошетали смо до Дечјег одељења Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис".  Библиотеку су посетиле две групе ученика који похађају продужени боравак. Прваци су имали част да искористе право бесплатног учлањења за наредну годину.  Упознали су се са разноврсним књигама и гледали су снимак луткарске представе за децу "Бакин рођендан".  Захваљујемо се библиотекаркама које раде на Дечјем одељењу на топлој добродошлици и бомбонама.

Две групе ученика који похађају продужени боравак са својим учитељицама Иваном Бајовић  и Марином Поповић и школским библиотекаром Биљаном Лукић.

Ученике су одушевиле и нарочито заинтересовале тродимензионалне књиге.




Заштитимо паркове

                Чланови еколошке секције са професорком Маријаном Марковић одржали су угледни час о заштити паркова, у среду, 4.11.2015. у простору медијатеке. Указали су на значај очувања дрвећа и зелених површина у градским срединама као и на рационалну потрошњу енергије. 



              Ученици су поделили и еколошке поруке на крају часа. Приказани су и едукативни филмови, а препоручујемо дугометражни анимирани филм "Човек који је садио дрвеће". Филм је награђен и Оскаром и можете га погледати на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=dyxURBVW_MU

 

 

Јавни час Верске наставе 

„Крсна слава“ 
у ОШ „Милица Павловић“




Наставник верске наставе у ОШ „Милица Павловић“, Милош Живановић, 6. и 8. октобра 2015. године приредио је Јавни час верске наставе са својим ђацима из свих одељења четвртог разреда, на тему „Крсна слава“. 

 Гости на слави биле су њихове учитељице и учитељ, као и другари из одељења који похађају Грађанско васпитање. Ученици веронауке представили су симболику и смисао прослављања крсне славе у традицији српског народа кроз здравице, кратке рецитације, гостољубивост и молитву.
Најупечатљивији тренутак за сву децу било је дружење за трпезом коју су домаћини и гости заједнички припремили.

Вероучитељ Милош Живановић

 

 

"Сунце" у нашој школи

                  Поводом обележавања Дечје недеље под слоганом  Подршка породици-најбоља подршка деци 7. октобра 2015. група од 26 предшколаца из вртића Сунце посетила је нашу школу. 

                  
                   Посетили су школску библиотеку, свечану салу школе и присуствовали су часу у одељењу првог разреда где су посматрали учионицу, учитељицу и ђаке. Видели су и продужени боравак где им се допало то што су и старији другари у истој групи. Приказана је презентација активности у школи. Предшколци видимо се у првом разреду!


"Европски дан језика"

           У  ОШ “Милица Павловић“ Чачак у петак, 25. септембра, у времену од 12.00 до 13.30 одржане су интерактивне радионице из природних и друштвених наука, уметности, музике и веронауке на немачком  и енглеском језику.  Наравно реализоване  су и радионице посвећене матерњем  језику. 


Домаћини на штандовима били су ученици од 3. до 8. разреда. Домаћини су били расположени да својим другарима приближе вредности познавања језика кроз игру и учење.

Ову манифестацију организовало је Стручно веће за стране језике, а поводом обележавања Европског дана језика (26. септембар). 


 „Чеп за хендикеп“ 
 Након  часа одржаног поводом обележавања Светског дана планете Земље
ОШ “Милица Павловић“ Чачак придружила се националној
еколошко- хуманитарној акцији "Чепом до осмеха". Школски библиотекар је контактирала "Удружење параплегичара и квадриплегичара" Зрењанин јер су они покренули ову акцију и о свему обавестила учитеље и наставнике који су свесрдно прихватили сарадњу и мотивисали ученике да донирају чепове. Акција је трајала две недеље у мају и прикупљено је 40 пластичних балона који су испуњени до врха чеповима. Акцију настављамо у септембру. До тада прикупљајте чепове, а ако не можете да их чувате до септембра донесите их испред библиотеке на место означено за ту намену.

Донирајте чеп од воде, сокова, балона за воду, шампона, омекшивача, купки, кечапа...

 
Ми ћемо предати чепове на рециклирање, а Удружење параплегичара купиће потребна  ортопедска помагала од новца добијеног од рециклаже. 
Још једна добит је и остварена међушколска сарадња са основном и средњом школом "1. новембар" Чачак који су преузели чепове од нас па ћемо септембарску акцију искористити да помогнемо неком нашем суграђанину са посебним потребама.

 

 

Квиз знања из географије

                   У петак, 22. маја 2015. године у ОШ"Милица Павловић" Чачак одржан је квиз знања за ученике седмог разреда. У овом квизу учествовали су ученици из пет одељења седмог разреда.Сваку екипу су сачињавали по три ученика и један резервни такмичар. 

Седмаци-географи

                 Тема овог квиза је била Латинска Америка и екипе су одговарале на десет група питања: Ко зна- зна, Асоцијације, Непотпуни појмови (један непознат појам се завршава слогом којим почиње нов непознат појам), Кондоров лет (препознавање области изнад које лети авион), Аналогија, Анаграм (саставити појам од датих слова), клима (заступљеност типова климе), Укрштеница и Погоди појам

            Екипе су показале одлично знање и заслужују све похвале. На крају најбољи резултат је постигла екипа Кебрачо коју су чинили Мина Лазовић, Магдалина Обрадовић и Алекса Мандић сви из 7/5. 

           Овај квиз су осмислили и организовали Зорица Шипетић, проф. географије и Стефан Перендија ученик 7/1. Часу су присуствовале колегинице Мира Панић, проф. хемије, Љубица Вуковић, проф. географије и Биљана Лукић, школски библиотекар.

                               

Зорица Шипетић, проф. географије

                                                                                                                                                                                         

Светски дан планете Земље

            На Дан планете Земље, 22. априла 2015. организовали смо угледну активност у школској медијатеци за ученике три одељења  четвртог разреда. У уводном делу часа библиотекарка је представила све учеснике у активности и објаснила њихов допринос и удео у реализацији часа.

        Самом часу  претходиле су активности чланова библиотечке, еколошке и новинарске секције. Сви су гледали едукативне филмове као полазиште за објашњење појма одрживог развоја и схватање значаја рационалне потрошње обновљивих и необновљивих извора енергије да би могли свако од њих да испуни своја задужења.

 

             Професорка српског језика мр Оливера Крупеж је приказом ППТ презентације објаснила појам одрживог развоја. Учитељица Мира Кукић је затим са четвртацима усмено поновила оно што су научили о изворима енергије. Библиотекари су делили обележиваче за сваки тачан одговор и читали су одломке писма поглавице америчком предсенику. 

             Затим су нам се представили чланови новинарске секције који су фотографисали примере немара према околини и који ће написати извештај са активности у школском листу. 

        Онда су еколози представили њихов досадашњи рад и пројекте у којима су учествовали. Такође смо учесницима поделили и листу савета за рационалнију потрошњу коју ће показати и својим родитељима. Договорили смо организовање еколошких активности до краја школске године. 

Библиотекар, Оливера Крупеж, проф. српског језика, Маријана Марковић, проф. биологије и Мира Кукић, учитељица. Фотографисала Маријана Трифуновић, проф. српског језика
Пано са еколошким порукама

              За крај ево неколико еколошких савета за уштеду енергије: 

Важно је да смањимо емисије гасова који појачавају ефекат стаклене баште.
Штедњом енергије  и преласком на обновљиве изворе енергије - хајде да то искористимо!

  Добре идеје за уштеду енергије (текст преузет од ученика који су реализовали угледну активност "Сат за нашу планету")

1.Користи сијалице за уштеду енергије. Скупље су од обичних сијалица, али на крају уштедиш новац, јер користе само око четвртине струје да би давале исту количину светлости. А и трају четири пута дуже од обичних сијалица!

2. Избегавај модус ”stand-by” и гаси светла. Угаси телевизор, видео, линију и компјутер када их не користиш - они могу да потроше између 10 и 60% струје коју користе када су на ”stand-by”! Угаси светло када ти не треба - тако се енергија штеди већ после минут или два. Искључи монитор компјутера када си на паузи.

3. Користи уређаје који штеде енергију. Ако купујеш веш машину, фрижидер, судо машину или рерну, купи модел који највише штеди енергију, а који можеш да приуштиш. Можда су скупље, али се исплате кроз мање рачуне за струју. Исто важи за канцеларијску опрему као што су компјутери, фотокопир машине, штампачи.

4. Угради добру топлотну изолацију у својој кући. Ово је један од најефикаснијих начина да се уштеди енергија и новац. 50% топлоте може побећи кроз зидове, кровове и подове са лошом изолацијом.

5. Пери економично. Веш и судо машину користи само кад се напуне. Користи прашак за прање који одговара прању на ниским температурама и економичне програме.
6. Стави поклопац! Можеш уштедети и до 30% енергије стављањем поклопца на шерпу док куваш.

7. О фрижидеру. Не држи врата фрижидера отворена дуже него што је неопходно, храна коју стављаш у фрижидер или замрзивач нека се потпуно охлади, отапај храну природно. Ако је могуће не стављај штедњак и фрижидер/замрзивач један до другог.

8. Иди пешке, бициклом и користи јавни превоз. Гориво које сагори у мотору твог аутомобила ствара просечно 2,5 kg CO2 емисије по литру горива.

9. Ако не мораш да возиш, вози се са неколико људи у истом аутомобилу или користи аутомобил који штеди енергију ако је то могуће. Вози се са колегама или пријатељима у једном аутомобилу - чак трећина вожњи је вожња на посао. Емисија CO2 из твог аутомобила може се смањити за чак 75% комбиновањем бензина и електричног мотора у хибридном аутомобилу.

10. Смањи употребу топле воде. Смањи коришћење топле воде туширањем уместо купања. Туширај се мало краће, како би сачувао и воду и енергију потребну за загревање воде.

11. Засади дрво. Дрвеће везује угљен диоксид из атмосфере и користи га као извор енергије за производњу кисеоника који дишемо. У зависности од географске локације, дрво може да апсорбује од 300 до 3000 килограма угљен-диоксида у току свог животног века. 


Одломак из писма индијанског поглавице племена Сијетла
 председнику САД Френклину Пирсу


“Када Велики поглавица из Вашингтона шаље свој глас да жели купити нашу земљу – он превише тражи од нас. Како може да се купи небо и топлина земље? Та идеја нам је сасвим страна. Ми нисмо власници свежине ваздуха и бистрине воде. Па, како их ви онда можете купити? Сваки је делић ове земље свет моме народу. Свака блистава борова иглица, свако зрно песка на речном спруду, сваки прамен измаглице у тами шуме, су свети у мислима и у животу мога народа. Сокови у дрвећу прожети су сећањима на црвеног човека. Када мртви бели људи оду у шетњу међу звезде заборављају земљу која им је дала живот. Наши мртви никад не заборављају своју предивну земљу, јер она је мајка црвеног човека.
Део смо земље и она је део нас! Мирисне траве су нам сестре. Јелен, пастув, велики орао – браћа су нам."



Светски дан књиге и ауторских права

             Светски дан књиге, 23. април, обележили смо одласком у Градску библиотеку "Владислав Петковић Дис". Два одељења петог разреда са својом наставницом Оливером Крупеж и школским библиотекаром Биљаном Лукић посетили су дечје одељење и имали прилику да се по повољнијим ценама учлане у библиотеку или да обнове чланство. 

 

          Пошто је ова година проглашена за "Годину Пупина" имали смо јединствену прилику да погледамо анимирани филм о животу нашег чувеног научника за чије приказивање Градска библиотека има ексклузивно право. То је подстакло ученике да се распитају и читају књиге нашег научника. 

             Исти дан у свечаној сали школе проф. српског језика Мирјана Маринковић са својим ђацима је организовала казивање поезије и приредила изложбу књига.

Учесници јавног часа
Изложба књига поводом Светског дана књиге

 

 Сат за нашу планету


     Због бројних активности у школи, концерт који су реализовали ученици наше, истовремено и  Музичке школе, одржан је 27. марта 2015. у препуном биолошком кабинету. А разлог је са поводом. Молимо Вас да прочитате неколико реченица и заједно осветлимо проблем.




     Сат за нашу планету девети пут се обележава широм Земље, а седми пут у Србији. Милиони људи ће се удружити како би показали да се може утицати на климатске промене, а ми желимо да радимо с њима како би достигли стварна и одржива решења за нашу планету.
         Нама је ово трећа година, и у суботу, 28.марта, од 20.30 до 21.30 школска светла биће искључена.
     Кроз симболично гашење светала, придружујемо се највећој светској иницијативи која је до сада укључила стотине милиона људи у свету.
Зашто?
       Од 1990. године свет је искусио 12 најтоплијих година, од како се температура мери и бележи. Према Агенцији за заштиту животне средине Србије, температуре расту и у Србији, а посебно у последњих 15 година.
Екстремни догађаји попут великих пожара, поплава, ерозија земљишта, олуја и таласа тропских врућина привлаче пажњу медија и свеопште јавности. Статистичке анализе показују да је настанак ових појава повећан због климатских промена.
Доказано је да се глобално загревање не догађа само од себе и да је последица антропогеног утицаја. У овом тренутку просечна температура на Земљи је за 0.8 степени виша него пре индустријске револуције, односно пре него што су људи масовно почели да троше фосилна горива и гомилају угљен-диоксид у атмосфери.
Овакав тренд емисије угљен-диоксида могао би да повећа просечну Земљину температуру за 1,4 - 6,4 °C до краја овог века.
Верује се да повећање температуре већ изнад 2 °C би довело до опасне промене климе и разорног утицаја на биљне и животињске заједнице.
       Шта ми можемо да учинимо?!
      Од критичне важности је да смањимо емисије гасова који појачавају ефекат стаклене баште.Србија има одличне могућности да уштеди енергију - штедњом енергије  и преласком на обновљиве изворе енергије - хајде да то искористимо!




ИСКЉУЧИ СВЕТЛО, ОСВЕТЛИ ПРОБЛЕМ!

( Коришћени подаци www.wwf.rs )

                                                                         Ученици 8/3, 8/4 и 8/5






ОБЕЛЕЖИЛИ СМО
СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ


                    Од како је организација Уједињених нација за образовање, науку и културу Унеско 1999. године у Паризу прогласила 21. март, за Светски дан поезије, овај дан се обележава широм света разним културним манифестацијама.

                Обележавањем Светског дана поезије промовише се учење, читање и писање поезије, обнавља однос поезије и других уметности, као што је позориште, плес, музика и сликарство.
                      Светски дан поезије је прилика да наше ученике уводимо у лепоту казивања, да их поучавамо о вредности поезије и упућујемо у њено стварање.
Мотивација за организовање и извођење угледног часа на ову тему јавила се из жеље да се комплексан, емотиван и тајанствен свет лирике приближи ученицима на начин који је њима занимљив. Чињеница је, да је данас, можда више него икад, преко потребно развијати код деце љубав према књигама и читању и радити на поштовању читања као важне вештине сваког човека.
                     Наставник је пре угледног часа, ученике одељења VII-5 поделио у две групе, групу дечака и групу девојчица, с обзиром да је у одељењу идентичан број једних и других.
Ученици су добили задатак да креирају неке сегменте часа, како својим предлозима тако и конкретним примерима. Час је организован тако да се ученици подстакну на групни и истраживачки рад и покажу своју креативност, знање и сналажљивост преко припреме ППТ презентације о одређеном песнику, израде рекламе за омиљену збирку песама и одабира за рецитовање једне рок песме.
               Овај час је био и систематизација претходно обрађених наставних садржаја из књижевности. Своја знање ученици су могли да провере преко такмичарског квиза који се састојао из три дела и обухватао све обрађене уметничке лирске песме од петог до седмог разреда. Такође, ученици су рецитовали одабране стихове, свирали и казивали омиљене рок песме.
                  Час је завршен Бесмртном песмом Мике Антића уз пратњу музике, за коју су балетску кореографију припремиле Магдалина, Софија, Мина и Јана, ученице овог одељења.
Проглашени су и победници квиза. Екипу девојчица чиниле су: Ана, Софија, Јана, Лена, Андреа и Сара, а екипу дечака: Михаило, Лука, Иван, Веселин и Вукашин. Убедљиво боље знање показала је такмичарска екипа дечака.
Тимски рад ученика, а и ученика и наставника, комбиновање могућности савремене технологије и живе речи увек је подстицајан за ученике и резултира стваралачком енергијом.


Тања Ђорђевић, проф. српског језика


SDP1 

SDP2



ЈАВНИ ЧАС О ТАРАНТУЛАМА




              
     Ученици 6.разреда  присуствовали су јавном часу о најбројнијој групи животиња на планети ЗГЛАВКАРИМА    ( тип: Arthropoda ).

    За аутентичност часа побринуо се Филип Јеремић,  средњошколац, велики  заљубљеник  у   животиње. Филип је одржао презентацију о занимљивостима из живота зглавкара, необичним и егзотичним врстама ( раковима, пауцима, крпељима, шкорпијама, стоногама и инсектима ).

          На задовољство свих, Филип је донео и тарантуле које гаји. Ти крупни пауци који    
живе у тропским пределима изазвали су одушевљење шестака, али и присутних наставника.  
         Сазнали смо да је шарена тарантула (Poecilotheria regalis), која је била у затвореном тераријуму из Индије и да је отровна; друга је из Бразила ( Nhandu chromatus), и плетач мреже из Венецуеле (Chromatopelma cyaneopubescens). Америчке врсте имају отров који је сличан отрову пчеле.

     На крају, уследила су питања на која је Филип стрпљиво одговарао. 
   Хвала, Филипе, очекујемо те ускоро са неким новим занимљивим причама и  егзотичним животињама.


Викторија Урошевић и Бојана Обреновић  6/5    

 

Изложба књига поводом 

Међународног дана матерњег језика


         Поводом 21. феруара, Међународног дана матерњег језика у школској библотеци приређена је изложба књига за богослужење које су старе преко двеста година. Власништво су цркве Св. Вазнесења у Чачку и изложили смо их захваљујући вероучитељима Милошу Живановићу и Ђорђу Чоловићу који су их донели из црквене библиотеке. 
             Неки од посетилаца су по први пут видели рукописане књиге на старословенском језику. Изложена су и фототипска издања Номоканона и Сретењског устава који се иначе налазе у школској библиотеци. Школски библиотекар Биљана Лукић приредила је  и пригодну презентацију о књигама и о Хиландарској библиотеци. 
      Изложба је трајала пет дана и изазвала је велико интересовање. 





Угледни час Верске наставе „Крсна слава“ у
ОШ „Милица Павловић“
 
Ученици 4/4 и 4/5 прослављају крсну славу

           Наставник верске наставе у ОШ „Милица Павловић“, Милош Живановић, 8. децембра 2014. године приредио је Угледни час верске наставе са својим ђацима из одељења 4/4 и 4/5, на тему „Крсна слава“. Гости на слави били су њихове учитељице, Мира Кукић и Милена Аћимовић, и другари из одељења који похађају Грађанско васпитање. Ученици веронауке представили су им представили симболику и смисао прослављања крсне славе у традицији српског народа кроз здравице, гостољубивост и молитву.
           Најупечатљивији тренутак за сву децу било је заједничко дружење за трпезом коју су домаћини и гости заједнички припремили.
                                                                                                     Вероучитељ Милош Живановић


Детињци

               У храму Вазнесења Господњег на Детинце је организовано Причешћивање ученика основних школа „Милица Павловић“ и „Вук Караџић“. Након Литургије вероучитељи су одвели своје ђаке на послужење у свечану салу парохијског дома где су се међусобно дружили и разговарали са старешином храма Вазнесења Господњег који им је пружио пријатну добродошлицу.
Ђаци су у име својих школа и другара предали прикупљену новчану помоћ Добротворном Старатељству при храму и на тај начин помогли акцију „Недеље милосрђа“.

 На сајту Храма Св. Вазнесења  http://saborna.crkva032.rs/?cat=8  можете погледати све активности вероучитеља


 

ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА КЊИГА

             У сарадњи са ИК "Пчелица" у школској библиотеци  организовали смо продајну изложбу књига која ће трајати до 18. децембра 2014. год.  Цене књига снижене су за 10%. Куповином књига помажете и школску библиотеку јер ћемо део новца од продаје наменити за куповину актуелних издања. Дођите и посетите нас!


Квиз из географије


                Ученици 7/2 и 7/3 заједно са својим професоркама географије Зорицом Шипетић и Љубом Вуковић организовали су међуодељењско такмичење из географије из области Азија. Квиз је одржан у школској медијатеци 27.11.2014. године. Кроз овај начин понављања градива ученици су били много активнији. Екипе су имале називе у складу са темом "Марко Поло", "Бенгалски тигрови", "Монсунске кише"...  Посебно истичемо ученика Стефана Перендију јер је припремио презентацију са питањима.

Победничка екипа 7/2 "Марко Поло"

 

 Овако уче ваша деца

МЕНСА- НТЦ систем учења

                 На родитељском састанку 3. новембра 2014. год. у одељењу II-1 учитељица Весна Јеротијевић одржала је радионицу за родитеље и практично им представила НТЦ систем учења. У пријатној атмосфери родитељи су методом групног рада решавали задатке. Ова радионица  освежила је устаљену форму састанака. Промена је очигледно свима пријала. Препоручујемо да прочитате књигу Др Ранка Рајевића "IQ детета-брига родитеља".

 

Учитељица Весна Јеротијевић са родитељима својих ученика

 

"Игре без граница"

                 У петак, 31.октобра 2014. год. у фискултурној сали наше школе професори физичког васпитања Јелена Грујанац и Срђан Раденовић организовали су "Игре без граница".  Разне игре спретности биле су забавне за учеснике и бројну публику. Ученици петог разреда  показали су окретност, скакали су у џаку, носили су лоптице на послужавнику и многе друе необичне игре. 



Професори Јелена Грујанац и Срђан Раденовић 
са својим ученицима



Време је за књигу

          Посетили смо Међународни сајам књига у Београду. Након вишесатног обилажења разних издавача дошли смо на штанд нама пријатељске издавачке куће "Пчелица". 
          Ове године "Пчелица" је  бриљирала добијањем награде за најбољу дечију књигу, за едицију Деца читају српску историју. Честитамо и топло препоручујемо! Упознали смо Слободана Станишића, Љубивоја Ршумовића и Добрицу Ерића који су били гости "Пчелице" и потписивали књиге за бројне посетиоце. 
        Четвртак је традиционално "школски дан" и наредне године сигурно ћемо обновити некадашњу редовну активност у нашој школи и организовати одлазак ученика на сајам. 


Опширније о добитницима 59. Међународног
 сајма књига у Београду погледајте на овој адреси са које је и преузета фоторафија 

http://www.beogradskisajamknjiga.com/system/sr-cyrillic/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/25263.html



"Истолериши ме"

              Ученици другог разреда, са својим учитељицама Мајом Кораксић и Весном Анђелковић, гледали су промотивни филм о толеранцији. Ова два часа грађанског васпитања одржани су 28. и 31. октобра у школској библиотеци. У филму је дечак Андрија причао о својим добрим и лошим искуствима и објаснио начин на који их превазишао.



Нисам мали да бих показао све што знам

( угледни час у I/5 )

Учитељица Гордана Перуничић одржала је час српског језика за пример. Применила је диференцирану наставу тако да су сви ученици имали прилику да дају свој максимум према својим могућностима. Учитељица је задовољна залагањем свих ученика и успешном применом ове методе рада, а такође и  присутне колеге и стручни сарадници  истакли су слично мишљење. 






               Припрема за реализацију часа из српског језика 


I OПШТИ  ПОДАЦИ



Назив школе:
Разред и одељење:
Датум:
Час по реду:
Учитељ:



ОШ „ Милица Павловић“  Чачак
I5
27.10.2014.год.
2.(други)
Гордана Перуничић


II ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ



Наставни предмет:
Наставна тема:
Наставна јединица:

Тип часа:




Српски језик
Почетно читање и писање-штампана слова
Читамо и пишемо

утврђивање



III ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ


Образовни задатак:







Васпитни задатак:




Функционални задатак:


Препознавање и правилно писање научених штампаних слова(А, М, И, Т, О, Н, С, Е, Р, Ј, У, Ш), појединачно у речима и реченицама.
Савладавање елемената технике почетног читања и писања.
Богаћење речника.


Развијање свести о функцији и значају правилног и тачног писања; неговање културе читања.



Везивање гласа за слово, слово за реч и разликовање речи и реченице


IV ОСТАЛИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ


Врста наставе:





Наставне методе:




Облици рада:



Наставна средства:



Активности ученика:


Активности наставника:



Резултати часа-исходи:

традиционална (класична) трад    т                        традиционална, интерактивна





вербална ( дијалошка, монолошка), текстуална,  демонстративна, писаних радова



фронтални, индивидуални,индивидуализовани



Хамер са текстом,наставни листићи, словарица



Разговара, чита, пише, црта


Прати, усмерава, чита, охрабрује, разговара, објашњава.


Препознаје и уме правилно да пише обрађена штампана слова.
Влада елементима почетног читања.
Напредује својим темпом.
Осамостаљује се.


IV СТРУКТУРА И ТОК ЧАСА



УВОДНИ ДЕО ЧАСА:
(5 минута)








ГЛАВНИ ДЕО ЧАСА:
(30 минута)

















ЗАВРШНИ ДЕО ЧАСА:
(10 минута)




ЗАПАЖАЊА О ЧАСУ




Обнављање појма слова(знак за записивање гласа).
Правилан изговор научених гласова и њихово везивање за слово.
Игра-На слово, на слово (смишљање речи на чијем се почетку налазе обрађени гласови)

Истицање наставне јединице:


Читамо и пишемо

Вежбе читања-хорско и појединачно читање текста Шума исписаног на хамеру.
Разговор о прочитаном тексту.

Самосталан рад ученика на наставним листићима(ПРИЛОГ 1 и 2).Повратна информација се даје кроз фронтални облик рада.










Ученици у пару од понуђених слова састављају реч.Од добијених речи смишљају реченицу у којој се налази добијена реч.(ПРИЛОГ 3)


Задавање домаћег задатка.













ЗАПАЖАЊА О ЧАСУ:










ПРИЛОГ 2

Реченице за диктат:

Миша маше Неши.
Јасна јури Рашу.
Мита руши шупу.

                                                ПРИЛОГ 3


Ш  У  М  А  Р
Ј   Е  С  Е  Н
М  О  Т  О  Р
И  Р  Е  Н  А
С  Р  Н  А
Ј  А  Р  Е
У  Ј  Н  А

****************************************************



ЧЕТВРТИ САЈАМ ШКОЛСКОГ ИЗДАВАШТВА


         

          Четврти Сајам школског издаваштва прерастао је у угледну културну манифестацију. Школска управа и Регионални центар за професионални развој запослених у образовању  свесрдно су подржали иницијативу просветне саветнице Данијеле Ковачевић Микић која је увидела потребу за оваквим начином представљања школа. 

              Сајам је одржан у Гучи, 24. октобра 2014. и најављено је да ће следећи град домаћин бити Горњи Милановац. Ми смо се на 4. Сајму представили на традиционалан начин излагањем монографија, фотоалбума, школских листова, летописа и рекламних брошура. Приказивана је и електронска презентација школе на самом штанду. 

               "Наши кораци" ће се надметати за престижну награду за најбољи школски лист у категорији основношколских листова, а наш фаворит је билтен "Активности стручног већа за српски језик" са којим се такмичимо у катеорији за издавачки подухват године. Победници ће бити проглашени крајем децембра, а награђени на Савиндан. Надамо се да ћемо поновити успех који смо постигли на Трећем сајму када је монографија школе Од буквара до рачунара , друа књига проглашена за издавачки подухват године.

Алекса, Нађа и школски библиотекар

************************************************************************

 

Дружење у Градској библиотеци     



              Поводом октобра, месеца књиге, заједно са 33 ученика из продуженог боравка,  посетили смо 21. октобра 2014. дечје одељење Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис" где смо срдачно дочекани. Представљене су нам необичне тродимензионалне књиге, гледали смо луткарску представу и друге радионице које реализује библиотека у оквиру манифестације "Летњи дани културе".  







*****************************************************



Дочекали смо икону 
Пресвете Богородице Тројеручице

  
                  Чачани су имали изузетну прилику да се поклоне икони Тројеручици која је била изложена у Цркви Светог Вазнесења.  Вероучитељ Милош Живановић свакодневно је водио своје ученике на поклоњење.




******************************************************************************************************





 Јесењи крос

                  Негујемо и промовишемо здрав живот тако да је у школи поштујући распоред активности за ову школску годину одржан 15. октобра 2014. год. Јесењи крос на коме су учествовали сви ученици од првог до осмог разреда. Победницима су уручене дипломе посебно по узрасним  категоријама за дечаке и девојчице за освојено неко од прва три места. 
                 Честитамо победницима! 

 



***************************************************************************************************


Обележили смо Дечју недељу

               Традиционално смо и ове, 2014. год. обележили Дечју недељу која је трајала од 6. до 12. октобра. према следећем програму:

„Свако дете срећна лица,
чува једна породица“

Понедељак, 6.октобар
-Упознавање ученика са правима која су регулисана Конвенцијом – разговарати о значају појединих права, о односу права и одговорности;

Уторак, 7. октобар
-Промовисање борбе против вршњачког насиља, промоција књига „Силеџије су прави гњаватори“ и "Учионица без насилништва"за ученике другог разреда, медијатека 2. час;
-Бесплатна позоришна представа „Дијамант јуниор“ за ученике првог и другог разреда, Свечана сала, 10.15;

Среда, 8. октобар
-Дан отворених врата-пријем деце код градоначелника;
-Бесплатна представа за ученике трећег разреда (црвена смена) „Седам Снежана и патуљак“, Дом културе, 11 часова;

Четвртак, 9. октобар

-„Дрво генерације“ ученици првог разреда уз помоћ еколошке секције саде дрво генерације у дворишту школе;

Петак, 10. октобар
-Прављење тематског паноа у централном холу нове зграде „Свако дете срећна лица чува једна породица“, ученици четвртог разреда
-„Весели графити“ ученици другог разреда украшавају бетонске површине на платоу испред Дома културе;
На часу српског језика "Мали гусари" из вртића"Мали капетан"


"Мали гусари поклонили су школској библиотеци 18 сликовница.Хвала!


Сви прваци  посадили су уз помоћ својих учитеља и старијих другара
Дрво генерације у дворишту школе

"Веселе графите" цртали су другаци на платоу испред Дома културе





"Реци стоп насиљу"

                    У оквиру обележавања Дечје недеље у школској медијатеци одржано је предавање о вршњачком насиљу за ученике два одељења другог разреда представљањем књиге "Учионица без насилништва" Алана Бина и "Силеџије су прави гњаватори "Тревора Ромена". Школски библиотекар је након представљања разговарао са ученицима који  су заинтересовано наводили примере из живота када су доживели или видели насиље. Планирамо предавање и за ученике старијих разреда о електронском насиљу.

Ево неколико савета како избећи насилништво:
lИзбегавај насилнике
lПонашај се самоуверено
lБуди обазрив
lОбрати се другу или неком од одраслих
lОстани смирен
lРеци “Престани”
lРеци “Остави ме на миру”
lРеци “Шта год ти кажеш”
lКрећи се у групи
lПрикључи се некој групи
lАко си у опасности - БЕЖИ

****************************************************************************


Обележили смо Дан музике

Старија васпитна група из вртића "Мали капетан" посетила је час музичке културе који је одржала проф. Виолета Славковић и на тај начин обележили су Светски дан музике.


*************************************************************************


Прваци први пут у библиотеци

          Крајем септембра 2014. год. свих шест одељења ученика првог разреда посетили су школску библиотеку где су након разговора о понашању у библиотеци и начином коришћења позајмљених књиа свечано учлањени поделом чланских карти. Срећно нам дружење најмање наредних осам година!

Ученици су правили чланске карте за своје млађе другаре

Учлањење ученика првог разреда

I/2 у школској библиотеци

*************************************



Угледни час српског језика


Школа:
ОШ,, Милица Павловић“, Чачак
Наставни предмет:
Српски језик
Разред:
8.
Датум реализације:
3. 10. 2014. године
Редни број часа:
20.
Наставник:
Бојана Никшић
  
Наставна тема:
Расковник
Наставна јединица:
Граматика: Језици националних мањина
Тип часа:
Обрада
Образовни циљеви:
·  Проширивање и стицање знања из области језика
·  Усвајање нових термина;
·  Развијање моћи запажања, критичког мишљења и закључивања.
Функционални                         циљеви:
·        Прелазак  усвајања нових појмова у навику и примена у свакодневном животу;
·        Развијање говорне културе слушања;
·        Оспособљавање ученика да уобличе своје мисли, запажања и знања и да их преносе другима.
Васпитни циљеви:
·  Стицање позитивних радних навика;
·  Подизање свести о значају нашег језика, али и постојању свести о другим народима и језицима у нашој земљи;
·  Развијање толеранције и међусобног уважавања.
Кључни појмови:
Развој српског књижевног језика, дијалекти, националне мањине и њихов језик, сличности, сродности и разлике
Образовни стандарди:
·  CJ.1.3.19. Српски језик
Облици рада:
Фронтални, индивидуални, рад у паровима
Наставне методе:
Дијалошка, монолошка,  истраживачка, рад на тексту
Наставна средства:
Свеске ученика, наставни листићи, видео пројектор, звучни запис- интернет, хамер
Место извођења наставе:
Кабинет, медијатека
Корелација:
Историја, географија, информатика, веронаука, српски језик- обрађено градиво
Литература и додатни материјал за наставнике:
·  З. Мркаљ, Планирање у настави, Срски језик и књижевност у старијим разредима основне школе, Издавачка кућа Klett, Београд, 2010.
·  М. Николић, Методика наставе српског језика, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 1999.
·  Живојин Станојчић, Љубомир Поповић, Граматика српског језика за гимназије и средње школе, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2008.
Активности наставника:
Објашњава, даје инструкције, прати рад, одговара на питање ученика, поставља захтеве, слуша, пружа подршку, похваљује, информише, пише, чита, вреднује...
Активности ученика:
Читају, пишу, постављају питања, истражују, упоређују, примењују претходно стечена знања, запажају, слушају, саопштавају, закључују...


Уводни део часа:

     У уводном делу часа путем дијалошке методе и фронталног облика рада подстичем ученике на обнављање знања о индоевропској групи језика. Један ученик ће изаћи пред таблу и прочитати са дрвета индоевропског језика све породице језика. Дрво је претходно нацртао један ученик на хамеру.
     Након тога обновићемо фазе у развоју српског књижевног језика које смо научили на претходним часовима, а један ученик ће објаснити простирање дијалеката на нацртаној географској карти на хамеру. Поделиће их на нормиране ( књижевне) и ненормиране.
     Подсетићемо се да су различите културне, историјске и друштвено- политичке околности утицале на лексику српског језика и закључићемо да у нашем језику има доста позајмљеница. Ученици ће се подсетити којих јер смо то радили на неком од претходних часова.
     Најављујем наставну јединицу- Осим српског језика на територији Републике Србије постоје и језици националних мањина.
( Записујем наслов на табли, а ученици у свеске).
Након тога истичем циљеве часа- општа култура, припрема за завршни испит...
Главни део часа:


     Читам са хамера личну карту Србије, а ученици се подсећају градива из географије и дефинишу земље са којима се граничи Република Србија.
     ( дијалошка и демонстративна метода).
     Заједно дефинишемо појам националне мањине, њихов положај у Србији и записујемо у свескама. Наставник у сарадњи са ученицима истиче примере из којих се види статус језика националних мањина у вишенационалним срединама и то повезује са животним искуством. ( двојезичне табле на путевима, на установама, часописи, школе, фолклор, култура, традиција, уметност, вера, језик...
     Очекује се да ученици сами закључе да националне мањине у Републици Србији имају право на коришћење свог језика и писма, школовање на свом језику, неговање тадиције, културе и обичаја на свом језику.
     Ученицима се представља видео-материјал са народним ношњама неких националних мањина. Сугерише им се да обрате пажњу на изглед обуће и одеће, да искажу утиске о виђеном уз закључивање о сличностима са нашом традиционалном ношњом.
     Ученици су сада подстакнути да сами закључе које су националне мањине у Србији. Када закључе индивидуално, ја им показујем на пројектору и они записују у свеске.
     Када запишу, фронталним обликом рада  и демонстративном методом одређујемо област у којој сваки од одређених језика функционише. Локализујем на карти и показујем њихове заставе и слике главних градова. Посебно објаснити укратко порекло Русина и Јевреја у неколико реченица.
     Ученицима се дели штампани материјал са табелом у којој се налазе језици националних мањина са примером текста исписаних на неколико језика националних мањина. Даје им се време да одреде порекло сваког од језика ( рад у пару), као и писмо које се при писању користи. Када заврше, индивидуалним обликом рада проверава се тачност, а решења излазе на пројектору.
     Трудим се да им дочарам примену знања ових језика у свакодневном животу- телевизија, серије, емисије, музика, улични говор Рома ( човека), политика...
     На хамеру могу погледати илустрацију једне речи и примере како она гласи на више језика националних мањина.
Завршни део часа:


     Кроз питања у облику квиза обнављају се стечена знања ученика.
 ( Прилог презентација)
      У завршном делу часа оставља се време за питање ученика и отклањање евентуалних нејасноћа, а затим се прелази на слушање музичких нумера на језицима националних мањина.У зависности од времена, могуће је слушање музичких нумера за време попуњавања наставних листића.
      У своју свеску бележим и награђујем оценом најактивније ученике.

Домаћи задатак: Језици националних мањина.

         
Наставни листић
Језици националних мањина у Републици Србији

                    Назив језика
      Језичка група
               Писмо
1.
албански


2.
мађарски
угро- финска
латиница
3.
бугарски


4.
словачки


5.
русински
словенски

6.
турски


7.
румунски
романски

8.
македонски


9.
ромски
индоевропско порекло, Индија

               Ученици су на часу слушали музику из Мађарске, Албаније, песме Тошета Проеског... приказане су и ношње, новац и друга национална обележја  мањина.

************************************


Европски дан језика


                 У нашој школи, може се рећи већ традиционално, обележавамо 26. септембар као Европски дан језика. Обично спремамо приредбе на којима се говори, пева и игра. Ове године смо организовали радионице које су водили ученици и то различите за узраст од трећег до осмог разреда. Ђаци су били изузетно заинтересовани и активно учествовали у реализацији. 

          Радионице су осмислили наставници Стручног већа за стране језике, стручно веће за српски језик и вероучитељ.

 


Вероучитељ Милош Живановић са својим ученицима

 
Проф. енглеског језика Ивана Радишић 
даје изјаву за ТВ"Галаксија"

***********************************


Међународни дан матерњег језика

Поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, 21. фебруара 2014. у свечаној сали школе приказан је филм Бошка Савковића, Мирослављево јеванђеље, за ученике два одељења седмог и осмог разреда и за чланове историјске секције. Пројекцију филма организовали су вероучитељ Милош Живановић и школски библиотекар Биљана Лукић. У реализацији су учествовале професорке српског језика и историје као и ученице, Ђурђа Срдановић, Софија Димитријевић и Магдалена Обрадовић. 




************************************************

Против говора мржње



   Ученици VII/2, VIII/2 и VIII/4 извели су перформанс на платоу испред Дома културе против говора мржње преко интернета, 10. фебруара, уочи одржавања националне конференције о безбедном коришћењу интернета.

Ово је још једна од активности које спроводи

 са својим ученицима проф. Владимир Живановић.

 

*********************************************************************************

 

АВИНДАН     2014.

 

Ученици су извели представу "Бајка о части" за коју су сценарио написала проф. српског језика Јелена Јововић, а ученик VIII/5, Јован Димитријевић, пружио је драгоцену помоћ у режирању представе.  Проф. ликовне културе Сања Живановић побринула се за костиме и сцену.  

Уложени труд се исплатио, публика је уживала у представи 

и у традиционално добром наступу школског хора!


***************************************************************************




НА ЧАСУ ФИЗИКЕ


Наставник: Катарина Драгутиновић
Предмет: физика
Разред и одељење: VII5
Наставна јединица: Деловање две или више сила на тело дуж истог правца
Присутни наставници и стручни сарадници: oдељење VII5 , професор физике Зорица Миловановић, Јелена Грујанац, проф. физичког васпитања, директор школе, Мирко Лазовић и Биљана Лукић, школски библиотекар;

Тип часа: обрада
Облик рада: индивидуални, фронтални
Наставна метода: дијалошка, монолошка, демонстративна;
Наставна средства: динамометар, прибор за цртање;
Корелација:  животне ситуације- српски језик
Активност наставника: наставник упућује и мотивише; има улогу водитеља;
Активност ученика: сви ученици су активни, прате, дискутују, објашњавају, постављају питања, записују
Педагошка атмосфера: Изузетна мотивисаност ученика  и пријатна атмосфера;
Артикулација часа, оцењивање и друго: Према припреми

Анализа часа, резиме: На крају часа наставник је похвалио рад ученика. Дата су додатна појашњења и инструкције за учење;
Мишљење стручног сарадника о посећеном часу:  Изузетно пластично објашњење наставника омогућило је свим ученицима да науче садржаје који су предвиђени за овај час и  остварење свих циљева часа; 


                                                            




Математика није баук

Ученици VII/5 као предавачи

 на часу математике





Поезија Мирослава Антића


Ученици VII/2 приредили су нам приредили пријатно преподне на часу српског језика посвећеном поезији Мирослава Антића, који су припремили уз помоћ своје наставнице проф. Мирјане Маринковић.

Часу су присуствовали ученици одељења VII1 са предметном наставницом Оливером Крупеж, Маријана Трифуновић, проф. српског језика, Ивана Петковић, проф. немачког језика, Јована Јовановић, педагог и Биљана Лукић, школски библиотекар.

Постављена је и изложба ликовних радова на паноу. У улози приповедача и М. Антића био је Матија Поповић. Својим казивањима истакле су се Милица Ружић и Неда Станковић, али морамо похвалити све ученике јер су поред беспрекорно наученог текста својим емоцијама дочарали лепоту поезије Мике Антића.


 

Међу својима
В. П. Дис

  Ученици седмог разреда и наставници Тања Ђорђевић, Лела Симеуновић, Милош Живановић и Милка Јовановић припремили су час посвећен Дису, који је снимљен и који ће, надамо се, бити постављен на сајту Градске библиотеке.


            У свечаној сали ОШ"Милица Павловић", 27. маја 2013. године, ученици VII5 припремили су са својом предметном наставницом Тањом Ђорђевић приказ и анализу Дисовог стваралачког опуса.
Ученици су нас најпре упознали са животом завичајаног песника, сматрајући да је његов живот у великој мери утицао на његово стваралаштво. Богато опремљени панои допринели су успешном презентовању. Објашњавали су суштину песникових осећања, а ученик Јован Димитријевић је уз музичку пратњу казивањем стихова употпунио доживљај. Уследиле су анализе симбола, стилских фигура, морфологије, фонетике...
            Илустрације сцена из песме  употпунили су доживљај. Излагања је употпунио приказ ПП презентације. Часу су присуствовали професор историје Јуца Пантелић, проф. српског језика Маријана Трифуновић, проф. техничког и информатичког образовања Лела Симеуновић, вероучитељ Милош Живановић, као техничка подршка и школски библиотекар Биљана Лукић.
            Сви присутни су на крају активности изнели своје позитивне утиске.


Јован Димитријевић, ученик  VII/5  казивао је Дисове стихове


Свечани пријем нових чланова у школску библиотеку




Школска библиотека је богатија за 162 нова корисника! Живели прваци!

Као и сваког септембра и ове године 2013. уручене су чланске карте свим ђацима првацима. Разговарали смо о правилима понашања у школској библиотеци и начину коришћења књига. Под слоганом "Запловимо у свет књига..." добили су чланске карте, у облику брода на коме су исписани име и број чланске карте.





"Како најлакше да упропастите 

своје дете"

        Завршетак четвртог разреда и школске 2013. године обележен је радно, извођењем представе за децу и родитеље "Како најлакше да упропастите своје дете" по тексту који је прерадила у сценарио за ову прилику учитељица Весна Јеротијевић, а коју су извели њени ђаци четвртаци. 
Породична атмосфера на сцени


Режисер, учитељица Весна Јеротијевић даје интервју